با گذشت بيش از دو سال از انتصاب يوكيا آمانو مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي و در حالي‌كه در طي اين مدت، گزارش‌هاي جانبدارانه او عليه ايران، شرايطي را ايجاد كرده كه عملاً به اعتبار آژانس صدمه زده و حتي برخي منابع از حضور دو مأمور تابلودار سيا در كنار وي به‌عنوان نويسندگان گزارش‌ها عليه ايران ياد مي‌كنند، چند ديپلمات با سابقه و كارشناس سابق آژانس نيز از اين رويه به شدت انتقاد كردند.

به گزارش رجانيوز بر اساس نوشته روزنامه انگليسي گاردين، چند مقام پیشین و سرشناس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یوکیا آمانو، مدیرکل فعلی این سازمان تحت پوشش سازمان ملل، را به جانبداری از غرب و «تکیه زیاده از حد بر اطلاعات تایید نشده» متهم کردند.

آمانو که دیپلماتی ژاپنی است در ژوییه سال ۲۰۰۹ به مدیریت این سازمان انتخاب شد. به گزارش گاردین، از جمله مقاماتی که آمانو را به جانبداری از غرب در بحران اتمی جمهوری اسلامی و نادیده گرفتن نظر کارشناسان خارج از محدوده خود متهم کرده‌اند، می‌توان به رابرت کلی دانشمند تسلیحاتی آمریکایی و همچنین هانس بلیکس مدیرکل اسبق آژانس انرژی اتمی، اشاره کرد.

اين روزنامه انگليسي اضافه كرده است كه "از سال ۲۰۰۹ که یوکیا آمانو با حمایت غرب و به‌ویژه ایالات متحده به ریاست دیدبان اتمی سازمان ملل رسید، بر میزان مواجهه جمهوری اسلامی با قدرت‌های غربی بر سر مسئله هسته‌ای روزبه‌روز افزوده شده و کار به جایی رسیده است که اکنون از حمله احتمالی اسرائیل به ایران سخن به میان آمده است. هم‌زمان گزارش‌های آژانس انرژی اتمی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز شدیداللحن‌تر شده است. از جمله در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، آژانس گزارشی منتشر کرد مبنی بر این که ایران در دوره‌ای زمانی در مورد ساخت تسلیحات اتمی تحقیقات و آزمایش‌هایی کرده است."

نكته جالب اينجاست كه گاردين در ادامه اين گزارش با يادآوري اينكه "مقام‌هاي جمهوری اسلامی در واکنش به این گزارش آن را اتهامی بی‌اساس خواندند و در مقابل آقای آمانو را به دستور گرفتن از آمریکا و اسرائیل متهم کردند"، مي‌افزايد اكنون افراد دیگری هم هستند که به اين نظر باور دارند.

در میان افرادی که یوکیا آمانو را به جانب‌داری از غرب متهم کرده‌اند، رابرت کلی که خود در زمان جنگ عراق ریاست بخشی از آژانس انرژی اتمی را بر عهده داشت، می‌گوید که «شباهت‌های نگران‌کننده‌ای» میان اشتباه‌هاي غرب در مورد عراق زمان صدام و ایران فعلی هست. ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ با این اتهام که صدام حسین در حال ساخت تسلیحات اتمی است، به عراق حمله کرد، اما پس از جنگ و سقوط صدام، هیچ نشانی از این تسلیحات در خاک این کشور نیافت.

کلی با يادآوري این که درس جنگ عراق این بود که «نظر دیگر کارشناسان خارج از آژانس بسیار اهمیت دارد» در گفت‌وگو با روزنامه گاردین گفت که یوکیا آمانو خود را به گروهی کوچک از کارشناسان محدود کرده است. این نکته‌ای است که یک مقام سابق دیگر که گاردین به نامش اشاره نکرده گوش‌زد کرده است. به گفته این مقام سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، آمانو از زمان رسیدن به مدیرکلی این سازمان، قدرت را در دفتر خود متمرکز کرده و به «تنوع آرا و عقاید» توجه ندارد.

هانس بلیکس مدیر اسبق آژانس، از زاویه‌ای دیگر به قضیه نگاه می‌کند و با اشاره به تفاوت میان «اطلاعات تایید نشده و شواهد» می‌گوید که یک سازمان «مسئول» هرگز نتایج خود را بر مبنای اطلاعاتی نمی‌گذارد که «تایید نشده‌اند».

به گزارش گاردين، در حالی که دفتر آمانو، طبق اصول و خط ‌مشی آژانس درباره این انتقادها اظهار نظر نمی‌کند، چند دیپلمات غربی در وین، مقر آژانس، از مدیریت او قویا دفاع کرده‌اند. گاردین به نقل از این مدافعان می‌گوید که بخش اعظم شواهد و مدارکی که آمانو بر اساس آنها گزارش نوشته است، به زمان محمد البرادعی، مدیرکل سابق، بازمی‌گردد، مدارکی که به گفته ‌آنها به هزار صفحه بالغ می‌شود. با اين حال، روزنامه انگليسي نه نامي از اين افراد مي‌برد و نه در مورد اين مدارك توضيحي مي‌دهد. 
 

رابرت كلي از مقام‌هاي ارشد سابق آژانس در حالي به‌طور تلويحي از نفوذ يك گروه كوچك كارشناسان و اداره شدن آمانو توسط اين افراد خبر داده است كه رجانيوز حدود 13 ماه قبل با انتشار گزارش افشاگرانه‌اي از نقش لري لينسون و گراهام آندرو از مأموران سيا در آژانس در زمينه نگارش گزارش‌هاي ضد ايراني پرده برداشت.


 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





برچسب ها : انتقاد بي‌سابقه, مقام ارشد آژانس, رويكردهاي امريكايي, يوكيا آمانو, مديركل, آژانس انرژي اتمي, ,